Succè för Intuitive Aerials Newton under Eurovision - Newton Nordic

pressmeddelanden

Succè för Intuitive Aerials Newton under Eurovision
– Nära 200 miljoner tittare i Europa, USA, Australien och Kina. Eurovision Song Contest är ett av världens största, direktsända underhållningsprogram. Under sändningen användes två gyro-stabiliserade NEWTON- kamerahuvuden från Intuitive Aerial AB (publ) med unika, kostnadseffektiva lösningar som bidrog till ökat produktionsvärde och väckte intresse för användning under kommande TV-produktioner.

NEWTON är ett litet, kompakt gyro-stabiliserat kamerahuvud. Produkten bygger på banbrytande teknik framtagen av Intuitive Aerial för stabilisering av kameror i rörelse. Under sändningarna av Eurovision Song Contest användes två NEWTON-system på 10 meter långa rälsinstallationer utrustade med höj- och sänkbara torn vilka monterades på åkvagnar.

Inför Eurovision fick Intuitive Aerial i uppdrag av SVT’s huvudleverantör för broadcastutrustning att möjliggöra styrning av både rälsinstallation, kamerahuvud och optik genom en och samma operatör. Detta åstadkom Intuitive Aerial genom sin nylanserade digitala styrenhet DOMINION som effektivt kan integreras med tredjepartsprodukter.

– Detta var första gången jag fick en produkt i händerna som möjliggjorde att jag kunde styra både räls, torn, kamera och optik utan behov av en assisterande operatör. Jag kunde göra fin-justeringar av kamerans position mycket snabbare och enklare än vad som tidigare varit möjligt när vi var två säger Daniel Hjalmarsson, kameraoperatör för den NEWTON som var placerad direkt framför Eurovision-scenen.

Under den tre veckor långa produktionen har produkterna väckt intresse på flera håll, och Hjalmarsson, som arbetar med den svenska produktionen av IDOL, ser möjligheten att använda NEWTON även där.

– Vi har letat efter den här typen av produkt. De stora traditionella gyro-stabiliserade kamerahuvudena har alltid varit för kostsamma för oss att använda. Med NEWTON ryms tekniken inom vår budget, säger Hjalmarsson

– Eurovision var en fantastisk succé för oss och våra produkter. NEWTON har presterat felfritt under hela Eurovision och nya dörrar har redan öppnats till både nationella och internationella aktörer. Vi har genom denna produktion passerat en viktig milstolpe både tekniskt och affärsmässigt, avslutar Robin Kahlbom, VD för Intuitive Aerial AB.

Linköping, 18 Maj, 2016

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Robin Kahlbom
VD
Intuitive Aerial AB (publ)
robin.k@intuitiveaerial.com
+46 (0)73 070 32 02

Om Intuitive Aerial AB (publ) 
Intuitive Aerial utvecklar och tillverkar professionella, fjärrstyrda kameraplattformar för högkvalitativa film-, TV- och reklamproduktioner. Bolaget erbjuder AERIGON, marknadens första fjärrstyrda, flygande kamerasystem för professionella produktionskameror. Med egenutvecklad kamerastabilisering baserad på avancerad reglerteknik, möjliggör AERIGON kreativt och intuitivt filmande med lika stabil bild från luften som på marken. Systemet har använts i en rad storskaliga film- och TV-produktioner såsom James Bond SPECTRE, Disneys Into the Woods, Marvels Avengers: Age of Ultron och naturdokumentärer för BBC, National Geographic och Animal Planet. Bolaget erbjuder också NEWTON, ett stabiliserat kamerahuvud avsedd för användning i situationer där det inte är möjligt eller tillåtet att flyga, såsom i TV-studios eller stora eventarenor. Både AERIGON- och NEWTON-systemen styrs trådlöst via den sofistikerade kontrollenheten DOMINION.

Intuitive Aerial har sitt huvudkontor i Linköping och är listat på Nasdaq First North sedan januari 2015. Bolagets Certified Adviser är G&W Fondkommission.

Om NEWTON by Intuitive Aerial 
NEWTON är ett robust, lättviktigt gyro-stabiliserat kamerahuvud som används inom TV-, broadcasting- och filmproduktioner för att skapa skakfria bilder inom mängd olika applikationer, som exempelvis vajersystem, kranar, vagnar, rälsar och fordon. NEWTON baseras på Intuitive Aerials stabiliseringsteknik utvecklad för drönaren AERIGON, och såväl kamerahuvudet som kameran och objektivet fjärrstyrs med den sofistikerade kontrollenheten DOMINION. Produkten kommer med en mängd unika funktioner som erbjuder enkel, effektiv och pålitlig användning.

Scroll to Top