Newton Nordics fjärrstyrda kamerasystem möjliggjorde rörliga kameravinklar ovanifrån scenen vid TV-sändningen av Oscarsgalan - Newton Nordic

pressmeddelanden

NEWTON stabilized head on SpeedWinch at the Oscars 2020

Newton Nordics fjärrstyrda kamerasystem möjliggjorde rörliga kameravinklar ovanifrån scenen vid TV-sändningen av Oscarsgalan

Newton Nordic AB i Linköping utvecklar specialiserade produkter för stabilisering och fjärrstyrning av rörliga kameror inom TV- och filmindustrin. NEWTON-systemet används för att livesända TV produktioner världen över, inom sport, musik, underhållning och evenemang.

Newton Nordics kund, den amerikanska tjänsteleverantören RailCam Robotic Systems har arbetat med NEWTON-systemet i flera år nu och använt det på prestigefyllda shower och konsert-turnéer som spänt över Amerika, Europa och Afrika. ”Det bästa med NEWTON-systemet är dess tillförlitlighet. Vi har kört dem på konsert-turnéer kväll efter kväll i flera månader, och de fungerar alltid perfekt. De inbyggda batterierna och den trådlösa uppkopplingen fungerar som en bra back-up till våra kabeldragningar. När det gäller live-shower som Oscarsgalan är NEWTON mitt förstahandsval, säger Brian Sheid.

Under de senaste fyra åren har RailCam levererat ett kameraförsett vajer-system till TV-produktionen av Oscarsgalan. Vajersystemet som utvecklats av det tyska företaget RTS, hängs ovanför scenen och hissar en fjärrstyrd TV-kamera upp och ned under galan. Även om vajersystemets specialitet är att tillhandahålla dynamiskt rörliga TV-bilder, möjliggör det även att en kamera kan nå scenen samt försvinna iväg bara några sekunder. För Oscarsgalan är detta särskilt användbart för att skapa kameravinklar uppifrån scenen ner mot publiken utan att kameran syns i bild vid nästa klipp. Kameran kan fånga vinnarnas ansikten när de går upp och tar emot sitt pris för att sedan snabbt hissas upp i taket och utom synhåll för kamerorna som filmar mot scenen. Dessa kameravinklar är också intressanta för Oscarsakademins fotografer som bredvid den fjärrstyrda TV-kameran också monterar två Nikon stillbilds-kameror.

I år var det andra Oscarsgalan där RailCam använde ett NEWTON-system på sin vajerlösning, för stabilisering och fjärrstyrning av en rörlig TV-kamera. Utrymmet ovanför scenen i Dolby-teatern är trångt och NEWTON-systemet ansågs vara det minsta och mest pålitliga alternativet. ”NEWTON gör att hela vårt vinsch-system nu är 50 kg lättare än innan och hela lösningen blir så lättmanövrerad. Det är som att flyga ett nytt system, säger Rick Compeau, operatören av vinschen.

TV-kameran som användes var en Sony HDC-P43 4K-kamera med ett Canon HJ14x4.3-objektiv och i år hade RailCam Robotic Systems förvärvat ett NEWTON S2 system med fiberoptisk släpring som möjliggör obegränsad panorering i 4K-sändning. ”Detta innebär att operatören har en sak mindre att oroa sig för och vi köpte vårt tredje NEWTON-system i år specifikt för att använda den fiberoptiska släpringen på våra hängande kamerasystem” säger Brian Sheid, tekniker på RailCam Robotic Systems.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Henrik Lewander

Newton Nordic AB
henrik.l@newtonnordic.com
+46 (0)10 222 16 18

 

Om Newton Nordic

Newton Nordic är ett svenskt teknikbolag som utvecklar och erbjuder specialiserade produkt- och supportlösningar för stabilisering och fjärrstyrning av rörliga kameror inom TV- och filmindustri. Newton-systemet används vid livesända prestigeproduktioner världen över, inom sport, musik, underhållning och evenemang. Upplev Newton-systemet på www.newtonnordic.com

Newton Nordic AB är listat på Nasdaq First North Growth Market sedan januari 2015. Certified Adviser är G&W Fondkommission, e-post: ca@gwkapital.se, telefon: 08-503 000 50.

Scroll to Top